Ta foton åt andra

Älskar du att fotografering är det så klart är stor ära när man får chansen att fotografera åt ett företag. Oftast ska bilderna hamna ute på webben. Hur gör man för att fotografera åt företag?

Bli bra på det mesta

Även om du specialiserar dig på porträtt borde du prova på att ta kort på alla möjliga motiv. Lär dig hur man tar kort i olika situationer och på olika motiv så du är allmänbildad inom fotografering.

Om företaget vill att du ska ta kort på deras byggnad eller lokal, måste du vara lika bra på det som att ta kort på chefen.

Arkitektur

Det är vanligt att knäppa kort på företags lokaler både från utsidan och insidan. Det är samma sak här som med landskap och porträtt: det är lite av en konst att ta vackra bilder av arkitektur. Ibland är byggnaderna så vackra att de inte kan bli dåliga på bild. Se bara på Elitehotellet i Sundsvall och hur bilderna ser ut på deras hemsida. Det är en vacker byggnad och inuti är det samma sak.

Ska man knäppa kort utomhus behöver man använda sig av det naturliga ljuset. Många byggnadsbilder blir bättre om man inväntar det rätta ljuset, för att få rätt atmosfär. Det kan innebär tidiga mornar för få saker klår en soluppgång.

Hålla sig uppdaterad

Det är ju redan ett stort intresse, men se till att du läser på om nya metoder, nya kameror och objektiv samt hur man redigerar. Har du svårt att hitta tid för ditt skapande får du göra ett veckoschema där du planerar in dagar som ska vigas åt fotograferingen.

Om du vill vara fotografen som företagen vänder sig till, gäller det att du är mer uppdaterad och kan mer om fotografering än vad en chef kan läsa sig till under en eftermiddag. De ska söka din kreativitet och expertis, inte ett billigt pris. Värdera din kunskap och det du kan och var inte rädd att successivt öka ditt pris allteftersom du utvecklas och får arbete.