Att välja kamera

Det kan vara svårt att välja kamera idag. Det finns en hel uppsjö av märken och modeller och för den som inte är påläst och kunnig, kan det synas som en mycket svår uppgift. Det gäller att veta vad man egentligen vill ha ut av sin kamera, vilken typ av bilder och eventuell film kvalité.

De vanligaste typerna av kameror är den kompakta och systemkameran. De två stora skillnaderna är att du kan byta lins på en systemkamera och att den även ger dig möjlighet att själv göra många inställningar som inte en kompaktkamera har.

Mycket har att göra med vilken typ av bilder du tänker ta. Tänker du ta ögonblicksbilder där du alltid bär på kameran, kanske en kompakt fungerar bäst, då systemkameran är större och tyngre och du även kan behöva ta med ytterligare utrustning. Är det genomtänkta bilder, där du lägger stor vikt vid att planera och utforma fotot, ja då tar systemkameran de överlägset bästa bilderna. Men kom ihåg att det är fotografen bakom kameran som tar bilden och den bästa kameran, tar inte automatiskt dom bästa bilderna.

Ett bra tips är att läsa på om olika kameror för att se skillnader mellan dom. Vissa online butiker ger dig möjlighet att jämföra olika kameror med varandra och även se skillnaden mellan kvalitet på bilder, så att beslutet blir enklare för dig som konsument.